Danmarks mest prisvindende købmand: Kunden skal have tillid til agurken

Foto: Henrik Frydkjær

To gange har Rema 1000-købmand Max Skov Hansen vundet Danish Retail Award, men han er langt fra mæt af hæder til sig selv og butikkens medarbejdere.

Max Skov Hansen er vant til hæder og pokaler. Men han er også svær at gøre tilfreds alt for længe ad gangen.

Hans vindermentalitet får ham nemlig til altid at sætte sig nye mål, både for at holde sig selv og sine medarbejdere på dupperne.

Som købmand er det Max Skov Hansen, der nu på fjerde år har været chef i Rema 1000 på Søndre Fasanvej i det centrale Valby, men priserne: dem vinder butikken i fællesskab.

– Vi har været heldige og dygtige at lave en raket igen og har fået en sindssyg god omsætning på kort tid, siger Max Skov Hansen.

Det med at lede, fordele og sætte en retning for butikkens drift er Max Skov Hansen så god til, at han nu to gange har vundet den eftertragtede pris Danish Retail Award. Både i september i år og i 2016.

Prisen gives for særligt godt købmandskab til de mest forandringsskabende købmænd, butiks- og varehuschefer i Danmark indenfor både dagligvare- og specialvarehandel.

Dertil kommer kåringen som Årets Rema 1000-butik – ligeledes to gange. Først i 2014 da han drev butik i Carlsberg Byen, senest sidste år, hvor han modtog hæderen igen efter tre år i spidsen for butikken i Valby.

– Jeg ser det som priser til hele medarbejdergruppen for den store indsats, vi laver hver eneste dag. Jeg tager det som et kæmpe cadeau og skulderklap – og som et opnået mål. Alle de pokaler, vi har vundet, har jeg forsøgt at vinde. Det er ikke bare nogle, der er kommet af sig selv. Alle har været deciderede mål.

– Og der er faktisk en pokal, som vi ikke har vundet, men som jeg gerne vil vinde. Det er Københavns Erhvervspris. Vi var i finalen sidste år, og den vil jeg gøre alt, hvad jeg kan, for at vinde, siger den 45-årige Rema 1000-købmand.

Kundens tillid i fokus 

Det er ikke, fordi der er ret meget mere plads på præmiereolen, der fylder godt op i frokoststuen. Ca. 20 pokaler står i reolen, side om side med Rema 1000’s otte grundværdier.

Sidstnævnte står stavet med store bogstaver, så ingen kan være i tvivl om, at de betyder noget for stedet og købmandens måde at drive butik på.

Den øverste værdi hedder: ”vi rendyrker bedriftens forretningsidé”.

– Det betyder egentligt at sælge en høj kvalitet til lav pris. For vores vedkommende sælger vi 25 kasser økologiske agurker om dagen til 7 kr. Hvis du går ind i anden butik, så koster den økologiske agurk 8 kr., og de sælger en kasse om dagen. Men vi tjener lige meget. Til gengæld har jeg friske agurker igen i morgen, og jeg har mange kunder igennem butikken. Og det er jo igen: tillid til agurken, siger Max Skov Hansen.

Netop agurken nævner købmanden igen og igen som billede på, hvad det er for et serviceniveau, han ønsker i butikken.

– Jeg arbejder ud fra et princip, der hedder ”tillid til agurken”. Det betyder, at kunden bare skal tage en agurk og putte den direkte ned i kurven. De skal ikke til at kigge på kvaliteten først og undersøge om den er flot, lang og lige. Det vigtigste, vi overhovedet kan sælge, er tillid. Og det tager lang til at bygge tillid op til en forbruger, især i København, hvor forbrugerne ofte er blevet skuffet. De her ni års arbejde kan blive ødelagt på et øjeblik, hvis der lige pludselig er nogle, der er ligeglad med kvaliteten, kundeservicen og hygiejnen, siger han.

Krisen åbner nye muligheder 

Som alle andre steder i dagligvarehandlen har coronakrisen også boostet til omsætningen i Max Skov Hansens butik.

– Helt ærlig: det er jo ikke noget, vi er særligt stolte af. Men vi har været meget, meget hurtige til at tilpasse os den nye virkelighed, siger han.

En uge efter nedlukningen af landet 11. marts havde købmanden haft ringet rundt til Københavns Lufthavn, taxa- og busselskaber og flere vikarbureauer i jagten på nye folk til at bringe varer ud til kunderne via deletjenesten Vigo.

– Jeg havde 30 samtaler i løbet af to dage. Vi begyndte at køre varer ud til kunderne ud fra et mål om at holde omsætningen i butikken, så jeg ikke skulle opsige medarbejdere. Jeg var simpelthen bange for, at jeg ikke havde råd til at have så mange folk ansat, fordi folk ikke turde komme ud at handle, forklarer købmanden.

I dag har butikken en Vigo-indkøber tilknyttet, der lever af at bringe varer ud til kunderne.

– Vi har en rigtig fin omsætning i den tunge ende med god vækst, hvor udviklingen på Vigo naturligvis følger med, siger Max Skov Hansen.

For nylig kom Rema 1000 for første gang ind på førstepladsen i YouGovs Brandindex foran Lego.

Ifølge Max Skov Hansen skal årsagen til topplaceringen findes ude i butikkerne.

– Jeg tror, det handler om tillid. Det ypperste, man kan opnå inden for dagligvarehandel er, når kunderne synes, det er deres Rema, og medarbejderne synes, det er vores Rema. At få de to ting til at smelte sammen gør bare, at vi er passionerede for at gøre en forskel for forbrugerne, siger den prisvindende købmand.

Holder sig på toppen 

Max Skov Hansen fortæller, at det ikke er svært for ham at bevare motivationen til at blive på toppen. Derimod kan det måske være sværere for medarbejderne.

– Der var en, der engang sagde: nu har vi vundet årets butik to gange, så nu kan vi godt begynde at slappe lidt af.

– Der sagde jeg: Jeg kan ikke slappe af i det. Jeg har hele tiden lyst til at gå efter noget nyt. Gå efter nye muligheder, nye horisonter og nye pokaler, der skal vindes. Jeg er ked af, hvis jeg har givet udtryk for, at det bliver nemmere, når vi har vundet, men så skal vi bare gå efter noget nyt, siger købmanden.

Han erkender, at det med at vinde godt kan fylde lidt for meget.

– Når jeg kan blive ved med at holde dampen oppe, er det på grund af min ærekærhed og ærgerrighed til at vinde nogle pokaler. Nogle gange kan jeg ikke styre det, fordi jeg bare så gerne vil gøre en forskel via de mennesker, jeg arbejder sammen med, siger købmanden helt i tråd med en af Remas grundlæggende værdier, ”vi skal motivere til vinderkultur”.


PRISVINDER: 

Max Skov Hansen, 45 år
Danish Retail Award-vinder: 2020, 2016
Årets Rema 1000-butik: 2019, 2014 (Carlsberg Byen)
Modtager af KFI Erhversdrivende Fonds legat 2019
Rema 1000-købmand i 9 år, driver butik på Sdr. Fasanvej 92 i Valby på fjerde år

(Artikel fra Dansk Handelsblad)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s